hoofding
Home » Toekomstig student » Hulp bij je studiekeuze

Hulp bij je studiekeuze

Je wilt verder studeren in het hoger onderwijs. Maar je hebt meer vragen dan antwoorden. Wat voor studierichtingen zijn er allemaal? Hoe weet je of een studierichting aansluit bij jouw interesses? Waar vind je betrouwbare informatie? En hoe kun je een goede studiekeuze maken? Een geschikte opleiding kiezen, is geen gemakkelijke klus. Daarom is je goed informeren ook zo belangrijk. 

 

We helpen je op weg!

 

Voor je tot een studiekeuze komt, doorloop je in verschillende stappen een proces dat breed begint en steeds specifieker wordt.


1. Verken het aanbod. Je kunt pas goed kiezen als je weet welke opleidingen er bestaan. HUB en KAHO bieden een brede waaier aan opleidingen aan. Wil je meer weten over de opleidingen? De studie- en trajectbegeleiders geven je graag alle info. Uiteraard kun je ook terecht op de infodagen. Het volledige aanbod van alle opleidingen in Vlaanderen vind je via www.onderwijskiezer.be


2. Verken jezelf Wie ben je? Wat wil je? Wat kun je? Het zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.


3. Maak de match. Welke opleiding past het best bij wat je kunt en wilt? Een goede match is de beste garantie voor succes!


SOS Studiekeuze

 

HUB en KAHO helpen je graag bij de verschillende stappen naar een passende opleiding. Heb je problemen i.v.m. een studiekeuze dan kun je steeds bij ons terecht. De HUB ontwikkelde speciaal een website voor jou: www.sosstudiekeuze.be. Je doet er alvast veel inspiratie op i.v.m. het maken van een goede studiekeuze zoals:
 
• tips om je studiekeuzeproces goed aan te pakken;
• oefeningen die je knopen helpen doorhakken;
• testen om je interesses, talenten en persoonlijkheid in kaart te brengen;
• informatie over het hoger onderwijs in Vlaanderen en over de arbeidsmarkt.

Een goed gesprek

 

Een goed gesprek helpt ook. Heb je twijfels, weet je niet wat kiezen, wil je heroriënteren? Neem dan contact op met Studie- en trajectbegeleiding of met de Studentenvoorzieningen.

 

Studie- en trajectbegeleiding

 

De overstap van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs is geen lachertje. Daarom willen we je alle kansen bieden. Onderzoek wijst immers uit dat een goede studiebegeleiding leidt tot een hoger slaagpercentage. De HUB en de KAHO bieden heel wat (instap)begeleiding  aan. Maak er gebruik van, want het is kosteloos!